DUMBO Development

SP collaborated with the owner/developer in designing hardscape and a planting palette to enhance privacy in this bifurcated courtyard overlooked by neighbors. A green wall of ivy, large multi-stem birch trees and shade friendly perennials add color and texture to the horizontal and vertical planes of the small site, while providing visual amenities to other occupants of the building. The space acts as an outdoor room for the family and accommodates a variety of activities, while providing a sculptural composition on its own.

Scale: Small

Client: Private

Conditions: New construction enclosed courtyard in 6 story development

Requirements: Provide both a private recreation space and a visual amenity for residents throughout the building.

Context: DUMBO former industrial building converted to lofts